حضور راننده ولوو تا حلوا فروش در نشستهای خبری
احوال ناخوش این روزهای مطبوعات اردبیل شرایط را به گونهای رقم زده تا هر کس و ناکس به عرصه خبر و رسانه ورود پیدا کرده به طوری که شاهد حضور چهرههای متفاوت از راننده ولوو گرفته تا حلوا فروش عالیقاپو را در نشستهای خبری میتوان یافت.
در حالی که چند روزی آئین بزرگداشت روز خبرنگار باقی مانده است تحرک عدهای برای حضور در جلسات مختلف بالا گرفته به طوری که این روزها شاهد حضور دستهجمعی و خانوادگی برخی از افراد بینام و نشان در نشستهای مطبوعاتی هستیم که نه تنها الفبای رسانه را درک نکردهاند بلکه به عنوان فعال فضای مجازی وارد این نشستها میشوند و تنها نیت شان دریافت هدایای ناچیزی است که ادارات در قالب کارتهای هدیه در نظر میگیرند.
روند روبه رشد و قارچ گونه این قبیل از رسانهای نماها در حالی در اردبیل فضا را برای خبرنگاران واقعی تنگ کرده که به نظر میرسد با ادامه این روال باید تا چند سال آینده شاهد مرگ تدریجی رسانهها در استان باشیم.
فعالان فضای مجازی که اغلب به انتشار اخبار کپی و تکراری از سایر رسانهها روی آوردهاند نه تنها هیچ سنخیتی با کار مطبوعاتی ندارند بلکه عدهای با دلالی میخواهند از مدیران و برخی از مسئولان باجخواهی کنند و به همین دلیل بدون نام و نشان و تنها به اسم فضای مجازی در این جلسات حضور پیدا میکنند و در صورت عدم دعوت نیز مدیران روابط عمومیها و مسئولان را تحت فشار قرار داده و با چوب ناعدالتی و بددهنی میکوبند.
چنین رفتارهای زننده سبب شده است تا مدیران روابط عمومیها نیز از واهمه پردهدریهای برخی از این خبرنگارنماها دعوت دسته جمعی را به دعوتهای تخصصی ترجیح دهند و در این بین متاسفانه هیچ نهاد و ارگانی تاکنون تولیت چنین بیسروسامانی مطبوعات را در اردبیل عهدهدار نشده است.
در حالی که در بسیاری از حرف و صنوف تشکلهایی برای ساماندهی فعالیت افراد دخیل در آن حوزه تعریف شده است اما در صنف خبرنگاران به نظر میرسد هیچ کس میل ندارد به قواعد کار حرفهای گردن نهد و از همه مهمتر اینکه دروپیکر گشاده مطبوعات اجازه ورود افرادی از هر قشر و طبقه را در میان خانواده فرهیخته مطبوعات فراهم کرده و این درب برای ورود هر از راه رسیدهای باز است.
در دو هفته اخیر و در نشست خبری استاندار اردبیل و چندین نشست مطبوعاتی به اندازه جلسه شورای اداری خبرنگار در جلسات حاضر شده و جای بسی تاسف است که خروجی این همه حضور و نشستهای پرجمعیت خبری بسیار پائین است.
حضور خبرنگاران بدون اطلاع از محتوای جلسات، بدون آگاهی از عملکرد و وظیفه دستگاه اجرایی و عدم اطلاع از اقدمات مجموعههای مختلف اجرایی سبب شده تا این نشستها به جای طرح سوالات تخصصی و رسانهای و بیان مطالبات مردم به محلی برای گذران ساعات برای افرادی باشد که هیچ کار و پیشهای بیرون از این مجموعه ندارند و تنها صرف دریافت کادو و رپرتاژ در جلسه حضور دارند و اغلب این رپرتاژها نیز کپی مطالب از خبرگزاریهای آنلاین استان است.
مدیران دستگاههای اجرایی با مشاهده چنین اوضاع به هم ریخته نه تنها از خبرنگاران و اصحاب رسانه حساب نخواهند برد بلکه هیچ ارزش و جایگاهی برای فعالان این بخش قایل نمیشوند که این خود بزرگترین آسیب را به رسانهها و جایگاه و شان آنها در چند سال اخیر وارد کرده که متاسفانه به رغم بیان آشکار این مسایل نه تنها فرهنگ و ارشاد بلکه خانه مطبوعات و پیشکسوتان این عرصه هیچ اقدامی را برای ساماندهی این امر انجام نمیدهند.
این افتضاح حضور افراد بینام و نشان و عدهای خبرنگارنما در جلسات و نشستهای مطبوعاتی نه تنها مایه شرمساری تلاشگران صدیق این عرصه است بلکه نوعی بدبینی را در بین روابط عمومیها نیز به وجود آورده که چگونه در یک استان کوچک آن هم در مرداد ماه شاهد رشد قارچ گونه افرادی هستیم که فضای کار تخصصی را نیز تنگتر کرده و زمینه سلب اعتماد مدیران را از رسانهها نیز فراهم کردهاند.
عادله جوادزاده