به نظر میرسد اردبیل در ششمین ماه همهگیری این بیماری روزهای پر تلاطمی را سپری میکند و باید منتظر ماند و دید که این زورآزمایی بین مردم و کرونا در نهایت منجر به شکست کدام یک خواهد شد.
به گزارش روزنامه برای اردبیل، سوم اسفند پس از انتخابات پرشور مجلس زنگ کرونا به صورت رسمی در ایران نواخته شد. درحالیکه این ویروس وارداتی در استانهای قم و گیلان بیشتر خودنمایی میکرد و در سطح جهان نیز به صورت یک بیماری ناشناخته عمل میکرد اما مراودات بین استانی و احتمال انتقال کرونا ذهنهای حساس را به خود معطوف کرده بود.
با توجه به احتمال همه گیری این بیماری رعایت پروتکلهای بهداشتی به طور مرتب برای مردم از طریق رسانه های رسمی و غیررسمی اعلام میشد. از سوی مردم این هشدارهای عمومی اما تا زمانی که اولین مورد ابتلا به کرونا در استان اردبیل اعلام نشده بود در حد شعارهای بهداشتی تلقی میشد ولی با افزایش بیماران کرونایی در اردبیل و اختصاص بخش ترومای تازه تاسیس بیمارستان امام(ره) اردبیل به بیماران کرونایی جدی قلمداد شد و رعایت بهداشت فردی و اجتماعی چهره کلانشهر اردبیل را دگرگون کرد.
این در حالی بود که موج اول کرونا باعث اشغال تخت های بیمارستان امام رضا(ع) نیز شده بود و برخی فضاهای سالن های ورزشی نیز برای قرنطینه بیماران کرونایی مورد استفاده قرار گرفت.
در روزهای منتهی به پایان سال به دلیل اینکه اردبیل با گیلان هممرز بود و وضعیت بیماری در این استان شمالی به شدت وخیم گزارش میشد با مطالبات شهروندان بالاخره راه های ورود به استان در بیشتر ساعات روز انسداد یافت و با کاهش سطح فعالیت اصناف و بازاریان و اندک حمایت مالی دولت از سرپرستان خانواده باعث شد به مدت نزدیک یک ماه بالاجبار قرنطینه کلانشهر اردبیل صورت پذیرد در کنار این موضوع مشکل برگشت تعداد زیادی از هموطنان شاغل در خارج از استان به بهانه تعطیلات به مرکز استان مخاطرات دیگری را برای هموطنان در پی داشت کهاین مساله نیز به صورتی تحت کنترل قرار گرفت.
با وجود اینکه در روزهای اول در داروحانه ها و مراکز پخش وسایل بهداشتی ماسک و مواد ضدعفونی کننده به سختی و با قیمت گزاف پیدا میشد و بعدها با همدلی مردم و ایجاد مراکز تولید ماسک درشهر، موج اول کرونا تا اواخر اردیبهشت در اردبیل کنترل شد و مردم و مسئولین نمره قبولی از آن گرفتند .
سطح فعالیت در خرداد و تیر ماه در اردبیل به سطح عادی برگشت
اما با عادی شدن این مشکل و افزایش فشارهای اقتصادی و همچنین کم رنگ شدن مساله کرونا در فضای رسانهها در کشور اوضاع از اواخر خرداد ماه بار دیگر تغییر یافت.
یک شهروند اردبیلی در این خصوص در گفتگو با خبرنگار برای اردبیل، بیان کرد: در ۴ ماه اخیر به دلیل کرونا از نظر اقتصادی مشکلات مالی فراوانی حاصل شده است و زندگی شخصی بنده که فروشنده لوازم خانگی هستم را تحت تاثیر قرار داده است.
فشار اتحادیه ها برای تعطیلی مغازه ها و کاهش قدرت خرید مردم در کنار تاثیرات تحریم از دلایلی بود که این شهروند را مجبور به بازگشایی مغازه و شروع به فعالیت در سال جدید کرده بود.
باوجود استفاده بخشی از مردم از ماسک و مواد ضد عفونی کننده، اما به دلیل احمال برخی دیگر ، روند افزایش مبتلایان به کرونا شروعی دیگر در اردبیل داشت.
سهل انگاری مردم و این توهم که کرونا به پایان رسیده یا حداقل قدرت خود را از دست داده ، باعث شد تا رکورد مبتلایان و مراجعه کنندگان به بیمارستان ها در اردبیل بشکند.
مجید، یکی از شهروندان حاشیه کلانشهر اردبیل است که از ماسک استفاده نمیکند و در حال فروش سبزیجات در پشت وانت بود که در مقابل این رفتار خود ادعا دارد که من همان اوایل به کرونا مبتلا شدم.
مجید تنها شهروند اردبیلی نیست که احساس میکند سردرد، تهوع، کوفتگی بدن و یا تب چند ماه گذشته وی نشانه های کرونای وی بوده که مبتلا شده و این روزها بهبود بیافته است و به زندگی عادیاش ادامه میدهد.
این توهم برای بسیاری از شهروندان اسباب بیماری را مهیا ساخته است و اکثرا بدون هیچ مستنداتی معتقد هستند که بیماری کرونا را گرفته، با آن مبارزه کرده و خود را قهرمان این میدان میدانند.
در حالیکه در اردبیل جلسات ستاد کرونا مرتب در حال برگزاری است و شخص اکبر بهنام جو، استاندار اردبیل نیز سعی میکند این جلسات را مدیریت کند اما این استان همچنان در وضعیت قرمز قرار دارد.
افرادی که وضعیت اقتصادی بهتری دارند در منازل خود میمانند
سیروس یکی از همشهریانی است که در این گزارش از طریق یکی از اپلیکیشن ها توانستیم با او همصحبت شویم. وی در مورد چهار ماه اخیر خود چنین میگوید: قبلا بیشتر وقت خود را در کافههای بین راهی میگذراندم و مصرف کننده قلیان بودم اما با شروع کرونا و جهت حفظ ایمنی بدن خود اکنون بیشتر در خانه حضور دارم و وقت خود را در فضای مجازی یا تماشای سریال هایخانگی پر میکنم.
سیروس میگوید: با اینکه این روزها به قهوهخانه های بین راهی نمیروم اما خبر دارم که ۳ نفر از دوستانم به خاطر مصرف قلیان آنهم در وضعیت قرمز به کرونا مبتلا شده اند.
گلایه های یک شهروند دیگر از عدم سختگیری دولت نسبت به پلمپ قهوهخانههای بین راهی که قلیان عرضه میکنند کاملا درست است.
او معتقد است سختگیری لازم توسط نهادهای دولتی برای کنترل بیماری به اندازه کافی نبوده و مقصر عادی سازی کرونا دولت و رسانه ها هستند.
مریم نیز از دیگر شهروندانی است که نظر خود را در فضای مجازی با انتقاد از تعرفه های اینترنت بیان میکند و میگوید فضای مجازی بهترین وسیله برای ماندن جوانان در خانه بود اما افزایش قیمت آن باعث شده است این دلخوشی از جوانان سلب گردد.
مشاهدات عینی در سطح کلانشهر اردبیل نشان میدهد برخی محدودیت های ترافیکی در سطح این کلانشهر ایجاد شده است که اکثر مردم نسبت به این محدودیت ها با دید غیر موثر نگاه میکنند.
آنها معتقدند با محدودیت های ترافیکی در ساعت های ظهر نه تنها احتمال ابتلا به کرونا کاهش نمییابد بلکه باعث افزایش حضور مردم در ساعت مشخصی در شهر میشود.
کلانشهر مذهبی اردبیل در قبل از عید قربان و بعد از آن با دو چالش بزرگ روبرو بوده است قبل از عید قربان طبق عرف جامعه شاهد برگزاری تعداد زیادی از مراسم های عروسی بودیم، عروسیهای قبل عید قربان باعث شد ستاد کرونا برگزاری هرگونه مراسم عروسی را ممنوع اعلام کند.
محمد که ساکن شهرک نادری اردبیل است میگوید: پس از ممنوعیت فعالیت تالارها از طرف دولت خانه باغهایی به صورت غیر مجاز در این شهرک کرایه داده میشود و هرچه این موضوع را به دستگاه های مربوطه اعلام میکنیم نتیجهای در پی ندارد.
اما با نزدیکی به ایام محرم و علاقه برخی از طیف های مذهبی به برگزاری مراسم محرم همانند سال های گذشته، این ترس وجود دارد که با موج سنگینی از مبتلایان به کرونا شاهد باشیم .
این مراسم سنتی که سالها است یک روز قبل از عید قربان در اردبیل برگزار میشود، مراسم شهادت حضرت مسلم بن عقیل بود که امسال با وجود جو حاکم کرونایی بر شهر تعداد بالغ بر ۲ هزار نفر در پیاده راه عالی قاپوی اردبیل حاضر شده و به عزاداری پرداختند.
هرچند حاضران میگفتند که پروتکل های بهداشتی را کاملا رعایت کرده اند اما حضور این تعداد جمعیت در یک نقطه از شهر منتقدانی هم داشت.
از سویی بخشی از مردم اعلام میکنند که در این مراسمات حضور یافته و از سویی دیگر بخشی نیز به رعایت مسئولیت پذیری شهروندان در مقابل یکدیگر تاکید دارند. اما با اعلام لزوم رعایت نظرات ستاد ملی کرونا در عزاداریها توسط مقام معظم رهبری این وضعیت پیش آمده به بهترین شکل مدیریت شد.
به نظر میرسد اردبیل در ششمین ماه همهگیری این بیماری روزهای پر تلاطمی را سپری میکند و باید منتظر ماند و دید که این زورآزمایی بین مردم و کرونا در نهایت منجر به شکست کدام یک خواهد شد.
لازم است برای کنترل وضعیت فعلی تلاشهای شبانهروزی کادر درمان و نظام سلامت در سطح استان بیشتر مورد توجه مردم قرار بگیرد در غیر این صورت شاهد روزهای غم انگیز و دردناکی در آینده نزدیک در سطح استان خواهیم بود.
گزارش:سینا بندعلیزاده