به دلیل نبود چاپ رول در استان اردبیل، اغلب نشریات با هزینههای سرسام آور مواجه بوده و گاهی بعد از مدت کوتاهی فعالیت، درب دفتر خود را بسته و از مطبوعات وداع میکنند.
به گزارش روزنامه برای اردبیل، ۱۵۳ نشریه به استناد آمار ارائه شده اداره کل ارشاد اسلامی استان اردبیل، در این استان چاپ میشود. بدون استثنا تمامی نشریات در تامین هزینههای چاپ خود دچار مشکل هستند که با گرانی کاغذ و اختصاص نیافتن یارانه به تمامی نشریات در یک سال گذشته تشدید شده است. نشریات گاهی ملزم به چاپ مطالب سفارشی و درخواستی ادارات و نهادهای اجرایی برای تامین هزینه ها شده، گاه نشریه خود را به فرد یا افراد دیگری اجاره داده و و گاه شمارگان خود را در حد غیر قابل قبولی کاهش میدهند.
زنده مانی نشریات در وضعیتی است که چاپخانههای استان میگویند میتوان با راه اندازی چاپ رول هزینهها را کاهش و کیفیت را افزایش داد.
اما چاپ رول سالهاست به مطالبه صنفی تبدیل شده و عملا تا به امروز هیچ چاپخانهای حاضر و یا قادر به خرید تجهیزات این حوزه نبوده است.
استاندار وقت از اختصاص زمین خودداری کرد
یکی از فعالان صنعت چاپ اردبیل معتقد است در چاپ رول به دلیل سوبسیدهایی که پیش بینی شده میتوان هزینهها را کاهش داد.
شهروز گلدوست با بیان اینکه در هر نوبت همزمان میتوان دو نشریه را چاپ کرد، افزود: این موضوع هزینههای چاپ نشریات را به نصف کاهش خواهد داد.
وی با اشاره به برخورداری ۱۰ استان از چاپ رول، تاکید کرد: به منظور راه اندازی چاپخانه رول چند سال قبل استاندار وقت اعلام کرد که به دنبال سرمایه گذار است که در پی این موضوع ما اعلام آمادگی کردیم تا زمینی اختصاص دهند و مجوزهایی صادر شود.
گلدوست تصریح کرد: در آن مقطع زمانی عنوان شد که تعاونی با مشارکت فعالان رسانه و نویسندگان تشکیل شود تا بتوانند چاپ رول را دایر کنند. اما بعدها متوجه شدیم که اعلام نیاز صوری بوده و حمایتی در کار نیست.
وی افزود: حتی اتحادیه چاپخانه داران، ناشران و کتابفروشان استان نیز ارادهای برای تحقق این موضوع ندارد و با وجود فعالیت ۴۰ چاپخانه در استان، چاپخانه ها بدون حمایت نمیتوانند چاپ رول را راه اندازی کنند.
در پی این اظهارات، تماس خبرنگار روزنامه برای اردبیل با رئیس این اتحادیه بینتیجه ماند و یوسف سرایی حاضر به انعکاس نظرات این اتحادیه نشد.
چاپ رول برای چاپخانه صرفه اقتصادی ندارد
در عین حال معاون مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل نیز در پاسخ به موانع راه اندازی چاپ رول گفت: متاسفانه چاپخانهها استقبال نمیکنند و میگویند صرفه اقتصادی ندارد.
توحید بلورساز با بیان اینکه اردبیل روزنامه ندارد و به تازگی روزنامه برای اردبیل در ۴ صفحه منتشر میشود، ادامه داد: تعداد نشریات استان به حدی نیست که راه اندازی چاپ رول به صرفه باشد.
وی تصریح کرد: روزنامهها حداقل باید در ۸ صفحه چاپ شوند و از طرفی تعداد آنها در یک منطقه به حدی باشد که سرمایه گذاری میلیاردی را توجیه کند.
معاون مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تصریح کرد: هر چاپخانهای که مجوز چاپ افست دارد میتواند چاپ رول نیز راه اندازی کند و حتی لازم به صدور مجوز مجزایی نیست و خود اداره کل نیز از این موضوع استقبال میکند.
به گفته بلورساز در چاپ رول حتی از کاغذ روزنامه استفاده میشود که برای خواننده جذابیت بیشتری دارد و در صورتی که چاپخانهای اعلام آمادگی کند ما حاضر به حمایت هستیم.
تشکیل تعاونی خبرنگاران دیگر کارساز نیست
در عین حال مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل نیز به ضرورت تشکیل تعاونی توسط اصحاب رسانه تاکید کرد.
سید ناصر اسحاقی با تاکید به اینکه راه اندازی چاپ رول به رغبت بخش خصوصی و عرضه و تقاضای اقتصادی آن برمیگردد، ادامه داد: هیچ یک از چاپخانهها دولتی نیست و بخش خصوصی باید نسبت به راه اندازی چاپخانه رول اهتمام داشته باشد.
وی مسئولیت ارشاد را صدور مجوز و نظارت بر چاپخانهها برشمرد و گفت: مطبوعات میتوانند با تشکیل تعاونی نسبت به راه اندازی چاپ خانه اقدام کنند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل تصریح کرد: با توجه به اینکه چاپ رول یک شیفت کامل را کار می کند و خاموش و روشن کردن سیستم آن هزینه قابل توجهی به دنبال دارد، بخش خصوصی باید توان مالی و صرفه اقتصادی را سنجیده و اقدام کند.
وی افزود: اگر چاپخانه دارها طرحی ارائه کنند در تمامی روند صدور مجوز، صدور موافقت اصولی، ورود ماشین آلات و ترخیص از گمرک و صدور پروانه بهره برداری حاضر به حمایت هستیم.
با این وجود مدیر خانه مطبوعات استان اردبیل می گوید دیگر تشکیل تعاونی هم کارساز نیست و توجیه اقتصادی در دایر کردن چاپ رول دیده نمی شود.
حبیب احمدی با تاکید به اینکه چند سال پیش موضوع تشکیل تعاونی و راه اندازی این چاپخانه از سوی اصحاب رسانه پیگیری میشود، افزود: در آن مقطع زمانی هزینه تمام شده ۲۰ میلیارد تومان بود اما امروز به بیش از ۵۰ میلیارد تومان رسیده و این رقم نه در توان خانه مطبوعات استان و نه چاپخانه ها است.
وی افزود: از سویی نشریات استان نیز تمایلی به چاپ رول نشان نمیدهند و بیشتر به کاغذ تحریر علاقه مند هستند که این موضوع نیز به تشدید کاهش تمایل سرمایه گذار منجر میشود.
مدیرخانه مطبوعات استان با اشاره به کاهش نشریات چاپی و رشد روز افزون فضای مجازی اضافه کرد: مجموع این عوامل موجب شده در وضعیت فعلی چاپ رول در استان توجیه نداشته و علاقه مندان از ظرفیت سایر استان ها استفاده کنند.
هر چند هزینههای راه اندازی چاپ رول بالا است اما در صورت برخورداری استان، این امکان به سود اقتصادی استان منجر میشد و از سویی نیاز مطبوعات نیز بی پاسخ نمیماند. با صدور مجوزهای بیشتر، تعداد نشریات استان روز به روز رو به افزایش است و با دایر شدن اولین روزنامه به نظر میرسد در آینده نزدیک هزینه کمرشکن چاپ بسیاری از نشریات را به تعطیلی خواهد کشاند.
گزارش:ونوس بهنود