به همت دادگستری و خیران، اردبیل در نیمه اول سال جاری تجربه موفقی از بخشش برای قصاص چند تن از شهروندان خود داشت. موضوعی که موجی از رأفت و گذشت را در سطح جامعه جاری ساخته است.
به گزارش روزنامه برای اردبیل، قتلهای هیجانی و از سر خشونت و عصبانیت آنی، آن هم توسط افرادی که سابقه کیفری ندارند، با وجود تلخی ذاتی اتفاقی که افتاده، حکم قصاص مطابق قانون داشته و به جای یک جان، دو جان تنها برای یک درگیری یا خشمی آنی گرفته میشود.
این موضوع موجی از ترس، نفرت، انتقام جویی، اضطراب و حتی خشونت را در جامعه دامن می زند تا جایی که وقتی خانواده مقتول به دنبال قصاص است، خانواده فرد قاتل مرگ او را در مقابل قتلی که اتفاقی رخ داده، حق قلمداد نمی کردند و این نفرت در سطح جامعه خود مقدمه آسیبهای دیگر میشد.
چنین وضعیتی موجب شده است تا از ماه های پایانی سال گذشته مداخله در قتل های این چنینی و ممانعت از اجرای قصاص با هدف ایجاد فرصت دوباره برای فرد خاطی و با بخشش خانواده مقتول فراهم شد. اقدامی که آبی بر آتش شده و خیران اجتماعی رأفتی را در جامعه نهادینه میکنند.
کارگروه ویژه بخشایش ۷ تن را از چوبه دار نجات داد
رئیس کل دادگستری استان اردبیل معتقد است بخشی از قتل های رخ داده در اردبیل به دلیل عصبیت آنی بوده و متاسفانه توسط افراد جوان و اغلب با تحصیلات دانشگاهی رخ داده است.
ناصر عتباتی با تاکید به اینکه این افراد هیچ سابقه کیفری ندارند و تنها دریک درگیری و یک اتفاق ناخواسته مرتکب قتل شدهاند، افزود: البته مطابق قوانین باید برای این افراد حکم قصاص اجرا شود اما در کارگروه ویژه بخشایش ما به دنبال جلب رضایت خانواده مقتول هستیم تا حکم قصاص اجرا نشود.
وی افزود: متاسفانه چنین افرادی از کرده خود پشیمان هستند و به دلیل خشم آنی جان یک انسان را گرفتهاند. ما از ظرفیت افراد توانمند در شوراهای حل اختلاف استفاده می کنیم تا بتوانیم از شاکیان رضایت گرفته و مانع از قصاص شویم.
رئیس کل دادگستری استان اردبیل تاکید کرد: از ابتدای سال ۷ جوان از چوبه دار نجات یافتند و ۶ پرونده دیگر نیز در کارگروه در حال بررسی است.
خشونت در جامعه ساختارمند نشود
عتباتی معتقد است چنین اتفاقات ناخوشایندی باید در جامعه با ترویج بخشش و گذشت خنثی شده و به مرور زمان از بین برود.
وی با تاکید به اینکه نهادهای فرهنگی نقشی کلیدی در تلطیف جامعه و کاهش سطح خشونت دارند، اضافه کرد: زمانی که بخششی در جامعه رخ میدهد برکات آن در سطح گسترده دیده میشود.
در عین حال سرپرست معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان اردبیل با اشاره به اینکه خشونت از جمله جرایم با نرخ آماری بالا در اردبیل است، تصریح کرد: متاسفانه مشاهده میشود که خشونت رفتاری و کلامی که خود مقدمه برخی جرایم است، ساختارمند شده است.
سبحانعلی فروزنده تاکید کرد: در واقع افراد از خشونت کلامی و رفتاری ابایی ندارند و این موضوع موجب می شود که فرد در یک تصادف رانندگی به حدی با خشونت برخورد کند که درگیری و حتی قتل به وجود آید.
وی اضافه کرد: تمامی نهادهای فرهنگی و آموزشی باید به سمتی حرکت کنند که ساختارمند شدن خشونت در هم شکند و در جامعه رفتارهای متعادل و احترام به حقوق دیگری ترویج شود.
بسیاری از مشکلات با روابط حسنه اجتماعی تلطیف میشود
نه تنها مسئولان بلکه کارشناسان نیز معتقدند زمانی که در جامعه ای سطح خشونت بالا است، نیازمند روابط حسنه اجتماعی هستیم.
مشاور خانواده در این خصوص گفت: زمانی که رفتارهای خشن در جامعه رواج پیدا میکند، مانند یک بیماری مسری افراد با پرخاش و تضییع حقوق یکدیگر ممکن است حتی مرتکب جرم نیز بشوند.
نازنین رحیمی تصریح کرد: به عنوان مثال به عنوان مثال خشونت کلامی زوجین در خانواده ها ممکن است به خشونت فیزیکی، زد و خورد و حتی قتل یکی از زوجین منجر شود.
وی افزود: در بسیاری از پروندههای مشاوره خانوادگی مشاهده می شود که خشونت یک معضل جدی است و به همین دلیل لازم است با ترویج رفتارهای حسنه، آرامش در روابط اجتماعی نهادینه شده و افراد به حل و فصل مشکلات با گفتگو همراه با احترام به یکدیگر روی بیاورند.
مشاور خانواده گذشت برای پرونده های قصاص را نمونه مطلوبی از حمایت روحی جامعه دانست و گفت: وقتی یک نفر به قتل میرسد تلخی آن به حد کافی در جامعه لمس میشود و مجددا قصاص قاتل شاید لذت انتقام مقطعی و لحظهای داشته باشد اما در طولانی مدت اثرات سوء روانی آن به مراتب بیشتر است.
کارگروه ویژه بخشایش عزم خود را جزم کرده تا به سهم خود در کاهش بار منفی و مخرب خشونت در جامعه قدم بردارد. آیا سایر نهادهای آموزشی و فرهنگی به ویژه آموزش و پرورش، دانشگاه ها، تشکلهای هنری و فرهنگی و سازمانهای مردم نهاد پای کار آمدهاند؟
ارتکاب به جرم از جمله قتل ممکن است برای هر فردی در شرایط نامناسب و در ناتوانی کنترل رفتار فردی رخ دهد اما افراد جامعه برآیند سیستم های تربیتی خانواده، مدرسه و دانشگاه هستند. کارشناسان میگویند پیشگیری بهتر از درمان است و بهتر است تربیت رفتاری جامعه قبل از بروز بحران و جرم عملی شود تا در نهایت افراد خشن و فاقد مهارت ارتباطی موجب وقوع فاجعه انسانی و قتل یک نفس و در ادامه تلاشی جانفرسا برای جلب رضایت شاکیان نشود.
گزارش:ونوس بهنود