به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل خلیل نیکشاد که به مناسبت فرا رسیدن پنجم دسامبر مصادف با ۱۵ آذرکه بنام روزجهانی خاک نامگذاری شده است با اعلام این خبر افزود: کل مساحت اراضی کشاورزی استان ۸۲۰ هزار هکتار می باشد که ۲۵۰ هزار هکتار آن آبی و بقیه به صورت دیم کشت می شود . این استان بالغ بر ۴۰ هزارهکتار باغ دارد به همین دلیل اهمیت حفظ حاصلخیزی خاک و بهره وری مناسب از آن جزو لاینفک وظایف سازمان جهاد کشاورزی استان است
این مقام مسئول افزود: شعار امسال روز جهانی خاک با شعارخاک را زنده نگه داریم ، از تنوع زیستی خاک محافظت کنیم با هدف افزایش آگاهی از اهمیت حفظ سلامت اکوسیستم ها و رفاه انسان با پرداختن به چالش های روز افزون در مدیریت حاک حفظ تنوع زیسیتی خاک می باشد .
وی ادامه داد : خاک یکی از منابع ارزشمند طبیعت است که در حدود ۹۶ درصد غذای مورد نیاز انسان از آن تامین می گردد . در نبود خاک سالم حیات نیز روی کره زمین امکانپذیر نخواهد بود. همچنین خاک هابا بی احتیاطی و بی توجهی انسانها روز به روز به قبرستان مواد زیانبخش و دریافت کننده مواد زیان آور تبدیل میشوند و بیشتر از آب و هوا بر بار آلودگی آنها افزوده می شود و از طرفی به طور روز افزون بر اثر ایجاد ساختمان و راه وتاسیسات شهری و صنعتی مقدار زیادی از خاک از گردش طبیعی و نیز از حوزه زراعتی خارج می گردد و تبدیل به خاک مرده می شود .بنابراین مدیریت صحیح برای داشتن خاکی سالم لازمه بقای انسان است. میزان خطر آلودگی خاک کمتر از دیگر آلودگیها نمیباشد ، اما از آنجایی که این آلودگی ملموس نمیباشد کمتر به آن توجه شده است .
نیکشاد افزود: خاکها دارای مزیت ویژه ای به نام خود پالایی هستند و پالاینده طبیعت بشمار میروند. علاوه بر مغذی بودن خاک ، خاصیت دیگری بنام تصفیهکنندگی در آن وجود دارد که بعلت خواص شیمیایی و فیزیکی آن میباشد . و توان خود پالائی خا ک به علت کم بودن مبادله ی آن کمتر از توان خود پالائی هوا وآب است به همین علت یکی از انواع مهم آلودگیهای محیطزیستی ، آلودگی خاک میباشد . از جمله اقدامات لازم و ضروری پالایش خاک میباشد .
وی ادامه داد : خاک بخش زنده اي از کره زمين است که زندگي همه ي موجودات زنده به آن وابسته است. قرآن کريم، توجه و عنايت ويژه اي به طبيعت و عناصر موجود در آن دارد، که در اين ميان خاک از مهمترين عناصر طبيعت به شمار مي رود، که در کنار آن زمين نيز از اهميت بالايي برخوردار است. خاک بستری برای حفظ پوشش گیاهی است. پوشش گیاهی به کشور ما که در یک منطقه خشک و نیمه خشک قرار گرفته است، کمک میکند که شرایط اقلیمی متعادلی داشته باشد و از حداقل بارندگی بیشترین استفاده را ببریم. خاک سبب میشود که بارشهای رگباری مناطق مختلف کشور بهسرعت تبدیل به سیل و از دسترس خارج نشود. هر چه خاک غنیتر باشد امکان نفوذ و جذب آب بیشتر میشود و در نتیجه میتوانیم از یک سفره زیرزمینی و آبخوان مناسب برخوردار باشیم. کشور ما سه برابر متوسط جهانی تبخیر دارد بنابراین اگر بخواهیم آب را صرفاً از طریق سدسازی ذخیره کنیم بخش زیادی از آن را از طریق تبخیر از دست میدهیم در حالیکه با حفاظت از خاک میتوانیم آب را زیر زمین نگهداری کنیم و منابع آبی بیشتری در دسترس داشته باشیم. خاک در کشور ما در مقایسه با سایر کشورها بسیار سخت ساخته میشود و اولین تهدید آن، فرسایش است. در کشور حدود ۱۶٫۷ تن در هکتار در سال خاک از دست میدهیم همچنین ۱۲۵ میلیون هکتار از اراضی کشور ما تحت فرسایش آبی و ۳۲ میلیون هکتار تحت فرسایش بادی قرار دارند بنابراین نکتهای که باید به آن توجه کنیم کنترل فرسایش خاک و هدر رفت آن از بالا دست حوضههای آبخیز مناطق کوهستانی و زراعی است. استفاده بیش از اندازه از کودهای شیمیایی و سموم و شیوههای نادرست دفن زباله سبب میشود که خاکهای کشور آلوده شود که این موضوع ارتباط مستقیمی با امنیت غذایی دارد.
وی افزود: برای حفظ خاک باید از بالادست حوضههای آبخیز عملیات حفظ خاک انجام شود. این عملیات چند شیوه دارد که اولین و مهمترین آن حفظ پوشش گیاهی در اراضی شیبدار است. پوشش گیاهی در این اراضی کمک میکند که هنگام بارش باران ذرات خاک شسته نشوند و فرسایش خاک اتفاق نیفتد. از دیگر اقدامات حفظ خاک میتوان به عملیات مکانیکی مانند سدهای کوتاهی که برای کنترل رسوب و فرسایش طراحی میشوند، اشاره کرد. از عملیات بیومکانیکی نیز برای حفظ خاک استفاده میشود که پوشش گیاهی را تقویت و فرسایش را کنترل میکند.
اختصاص بالغ بر ۶۵۰ میلیارد ریال برای توسعه بخش کشاورزی استان
در نشست مشترک مهندس بهنام جو با معاونین آب و خاک و امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی برای توسعه بخش کشاورزی و شتاب پروژه های مهم اعتباری بالغ بر ۶۵۰ میلیارد ریال به بخش کشاورزی اختصاص یافت .
مهندس بهنامجو در حاشیه نشست مشرک که رئیس این سازمان نیز ایشان را همراهی می کرد در گفتگو با پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی با اعلام این خبر گفت : این نشست که با حضور آقایان مهندس طهماسبی معاون امور باغبانی و مهندس اکبری معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی و کارشناسان ذیربط که در جهاد کشاورزی تشکیل شد خوشبختانه اعتبارات خوبی برای توسعه کشاورزی استان و پیشبرد طرحها و پروژه های طرحهای جهاد کشاورزی استان تصویب و تخصیص یافت .
وی افزود: مبلغ ۴۵۰ میلیارد ریال از محل منابع و اعتبارات ملی برای تکمیل کارهای میدانی و اجرایی پایاب سد خدا آفرین ، سد های عمارات و احمد بیگلو با سطح تقریبی بیش از ۵ هزار هکتار توسط معاونت آب و خاک و وزارت متبوع تخصیص یافت .
استاندار اردبیل با قدردانی ازمعاونین محترم وزیر جهاد کشاورزی و نظر حمایتی و مساعد این عزیزان و از شخص مقام عالی وزارت جهاد کشاورزی گفت : مبلغ ۲۰ میلیارد ریال برای اجرای فاز مطالعات تسهیل و دقیق توسعه باغات در اراضی شیب دار جنوب استان بویژه شهرستان خلخال توسط معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی تصویب و تخصیص یافت .
مهندس بهنامجو با اشاره به در حال احداث بزرگترین گلخانه کشور در شمال اردبیل گفت : خوشبختانه مبلغ ۱۸۰ میلیارد ریال از منابع استانی برای اجرای عملیات زیر ساخت شهرک گلخانه ای مغان و همچنین پیگیری و مساعدت در خصوص حداقل همین مبلغ تخصیصی از منابع ملی توسط شهرک کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی اختصاص یافت .
رئیس شورای اداری و برنامه ریزی استان اردبیل در آخر سخنان خود با اشاره به نقش مهم هدفگذاری عملیاتی در اجرای برنامه ها افزود : در این جلسه همچنین هدفگذاری برای ارجای برنامه های توسعه و اصلاح و جایگزینی باغات مخصوصا عملیات سرشاخه کاری در باغات گردویی شهرستانهای خلخال ، کوثر ، مشکین شهر و گرمی مورد تصویب قرار گرفت .