راه آهن اردبیل – میانه ؛
عملیات اجرایی راهآهن میانه – اردبیل به طول تقریبی ۱۷۵ کیلومتر در سال ۸۴ شروع شد. مرتفعترین پل ریلی کشور به ارتفاع ۸۱ متر در مسیر آرپاچایی در این پروژه در حال احداث است و علاوه بر آن در طول مسیر ۲۷ کیلومتر تونل و هفت کیلومتر گالری نیز بازگشایی شده و در حال اجراست.
در طرح راهآهن اردبیل – میانه ۶۲ دستگاه تونل به طول ۲۳ هزار و ۸۱۰ متر، چهار کیلومتر پل درهای بزرگ، سه کیلومتر پل آبرو و ۱۰ دستگاه گالری به طول چهار کیلومتر اجرا میشود.
این پروژه اولین خط ریلی استان اردبیل بود که با هدف خروج این استان از بنبست زیرساخت راه در دستور کار اجرا قرار گرفت.
رویای ۴ ساله ای که ۱۵ سال به درازا کشید
هر چند در مسیر اجرای پروژه انتقادهایی مطرح بود اما راهآهن برای مردم اردبیل تبدیل به یک رویا شده بود. رویایی که به شعار انتخاباتی و تبلیغاتی برخی مسئولان و نامزدها تبدیل شد و به جای تحقق وعده بهرهبرداری در سال ۸۹، تا سال ۹۹ نیز به درازا کشید و هنوز هم دقیقا مشخص نیست چه زمانی به بهره برداری خواهد رسید.
در این سالها عدهای از مسیر راهآهن ابراز گلهمندی کرده و حتی تغییر آن را سالها بعد از کلنگی که خود زدهاند، درخواست داشتند، عدهای از بیمهری به استان اردبیل گفتهاند و عدهای راهآهن را مطالبه جدی و روی زمین مانده نام گذاردهاند.
پیمانکاران با طولانی شدن پروژه رفتند
مدتزمان اجرای پروژه راهآهن اردبیل- میانه پنج سال تعیین شده بود. یعنی اردبیلیها میبایست در سال ۸۹ سوت قطار را میشنیدند. از همان سالهای ابتدایی این پروژه تخصیصهای نامناسب، هشداری برای طولانی شدن این پروژه بود. مسائل اقتصادی، افزایش قیمتها و هزینهها موجب شد هزینه تمام شده با طولانی شدن پروژه افزایش یابد.
تا جایی که برخی پیمانکاران نیز به دلیل طولانی شدن پروژه قادر به همکاری نبودند و تعدادی از اجرا کنار گذاشته شدند.
در فروردین ۸۹ صابر پورشرق، معاون مجری راهآهن اردبیل- میانه بودجه سالانه مورد نیاز برای اجرای این پروژه ۱۰۰میلیارد تومان محاسبه شده اما تنها ۳سال بعد از کلنگ زنی این میزان به یک میلیارد تومان کاهش یافت.
در سال ۸۷ پروژه با اختصاص تنها یک میلیارد تومان اعتبار تا آستانه تعطیلی رفت
این در حالی است که در آبان ۱۳۸۶ رئیسجمهور در سفر استانی به اردبیل قول داده بود در بودجه سال بعد ۲۰۰میلیارد تومان برای این پروژه تعیین کند. اما در اوایل تیرماه ۸۷ معاون فنی استانداری اردبیل در مصاحبه با هفتهنامه اردبیل فردا اعلام کرد که دولت برای این سال فقط یک میلیارد تومان به این پروژه اختصاص داده است. نتیجه این بیتوجهی دولت آن شد که پروژه مذکور در این سال تا آستانه تعطیلی پیش رفت.
در ۲۹ آذر۹۰ وزیر راه و شهرسازی از تلاش دولت برای افتتاح راه آهن میانه اردبیل تا پایان سال ۹۲ خبر داد.
علی نیکزاد در حاشیه جلسه شورای مسکن و حمل و نقل استان در گفتگو با مهر با بیان اینکه این پروژه را در اولویت و دستور کار قرار داده ایم، اظهار داشت: راه آهن اردبیل در دستور کار دولت است و مصمم هستیم این طرح را از طریق منابع دولتی فاینانس و هر سرمایهگذار دیگر اجرا کنیم.
وی با اشاره به در نظر گرفتن اعتبار مناسب در بودجه سال ۹۱ برای راه آهن اردبیل اضافه کرد: راه آهن اردبیل با انتشار اوراق مشارکت و در نظر گرفتن بودجه مناسب در سال ۹۱ با شرایط مناسب تری پیگیری خواهد شد.
در ۱۴ آذر ۹۰ نیز وی گفته بود : در سه سال گذشته میانگین اعتبار تخصیص یافته به پروژه راهآهن اردبیل نزدیک به ۳۸ میلیارد تومان در هر سال بوده و اگر قرار است ۱۵۰ میلیارد تومان اختصاص دهند، به واقع اقدام کمنظیری است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل در فروردین ماه۹۶گفته است: راهآهن اردبیل- میانه یک پروژه ملی است و اداره کل راه و شهرسازی استان هیچ نقشی در آن ندارد و متولی آن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور است. نخستین خطی که پس از خط سراسری اقدام به ساختمان آن شد، نخستین خطی که پس از خط سراسری اقدام به ساختمان آن شد،
۲۰ فروردین ۹۶
نوبخت با بیان اینکه بودجه سال ۹۵ راهآهن اردبیل حدود ۲۸ میلیارد تومان بوده است، ادامه داد: از این مبلغ تاکنون ۵۷ درصد تخصیص یافته و مابقی آن نیز در کمترین زمان و به صورت ۱۰۰ درصد تخصیص خواهد یافت.
معاون رئیسجمهور تصریح کرد: برای سال ۹۶ نیز بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان برای پیشبرد این طرح در نظر گرفته شده که با توجه به توجه ویژه دولت تلاش خواهد ۱۰۰ درصد این رقم در همان ماههای اول تخصیص یابد.
وی در عین از پرداخت تمام مطالبات پیمانکاران طرح راهآهن میانه – اردبیل خبر داد و یادآور شد: این رقم ۳۸ میلیارد تومان است که قول میدهیم تا دو هفته آینده تمام این مطالبات پرداخت شود تا پیمانکاران کار خود را تسریع بخشند.
اشتغال تنها ۶۰۰ نفر درپروژ ه ای که ۳هزار نفر ظرفیت داشت
کاظمی نماینده شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشودر فروردین ماه ۹۶ گفت : در حال حاضر ۶۰۰ نفر در این پروژه مشغول به کار هستند و این در حالی است که این پروژه تا سه هزار نفر ظرفیت اشتغالزایی دارد.
وی اذعان کرده است میزان اعتبار لازم برای تکمیل این پروژه هزار میلیارد تومان برآورد شده و اگر اعتبار ۱۵۰ میلیارد تومانی در نظر گرفته شده سال جاری را در سهماهه اول سال تخصیص دهند، میتوان تحرک مطلوبی در پروژه ایجاد کرد.
از سویی اکبر بهنامجو استاندار اردبیل درسال ۹۸ بابیان اینکه با تزریق اعتبارات از سوی بانک ملی جهش و امیدواری بسیار بزرگی در تکمیل راهآهن ایجادشده است اظهار میکند: با تزریق منابع مالی جدید از سوی بانک ملی این طرح شتاب گرفته و در حال حاضر تمام پیمانکاران فعالشده و کارها بهخوبی پیش میرود.
افتتاح این طرح را در دهه فجر ۹۹ به مردم نوید دادهایم
وی بابیان اینکه در میادین بسیج و وحدت اردبیل تابلو روزشمار راهآهن نصبشده تا مردم از مراحل اجرایی طرح اطلاع کافی داشته باشند ادامه می دهد: افتتاح این طرح را در دهه فجر ۹۹ به مردم نوید دادهایم و امید است در موعد مقرر تحقق یابد.
این در حالیست که سعید قصابیان کارشناس حمل ونقل در بهمن ۹۸ چهارمین خط ریلی که دارای اولویت نبوده را راه آهن میانه اردبیل عنوان کرد و افزود: اگر این پروژه ریلی از نظر فنی و اقتصادی بررسی شود جدا از بحث اجتماعی قطعا در اولویت نیست زیرا برای این دو مسیر نه تقاضای باری است و نه تقاضای مسافر.
در ۲۵ اردیبهشت ۹۹ بهنامجو گفت: با توجه به اینکه بودجه راه آهن اردبیل سال گذشته ۳۷۰ میلیارد تومان بوده در سال جاری یکهزار و هفتاد میلیارد تومان بودجه برای پیشبرد ساخت راه آهن توانستیم به تصویب برسانیم.
در آذر ماه ۹۹ نیز شایقی از تزریق اعتبار ۴۰۰ میلیارد تومانی به این پروژه خبر داد.
به گزارش خبر گزاری موج در ابان ۹۹ راه آهن میانه-اردبیل به طول ۱۷۵ کیلومتر تاکنون هزینه ای ۱۵۸۵ میلیارد تومانی داشته و به پیشرفت فیزیکی ۶۵ درصدی رسیده و برای رسیدن به خط پایان نیازمند ۱۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار جدید است.
معاون وزیر راه و شهرسازی :این پروژه در اسفند ۱۴۰۰ به بهره برداری خواهد رسید
با توجه به اینکه به تازگی استاندار اردبیل پایان پروژه طلسم شده راه آهن اردبیل میانه را تیر ماه ۱۴۰۰عنوان کرده است اما خیرالله خادمی در ۹ آذر ۹۹ معاون وزیر راه و شهر سازی گفته است راهآهن میانه- اردبیل با تلاش پیمانکار و با وجود سردی هوا و بارش برف به طول ۱۷۵ کیلومتر با اعتبار هزار و ۵۸۵ میلیارد تومان در حال حاضر ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و با تخصیص هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان دیگر در اسفند ۱۴۰۰ به بهرهبرداری میرسد.
گزارش:فاطمه شکرزاده